1
گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
2
مرکز تحقیقات توسعه اجتماعی و ارتقا سلامت، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
10.22034/mpo.2022.322508.1047
چکیده
نان ماده اصلی در سبد غذایی خانوارهای ایرانی است، به طوری که بخش زیادی از کالری و پروتئین مورد نیاز روزانه مردم را تأمین می کند. در این پژوهش به بررسی معدودی پارامترهای فیزیکی و شیمیائی نان های سنتی ونیمه صنعتی استان کرمانشاه پرداخته شده است. این مقاله بخشی از طرح تحقیقاتی مصوب شورای عتف می باشد که با توجه به محدودیت های بودجه ای صرفاً برخی از شاخص های تعیین کیفیت نان تولیدی در کرمانشاه گزارش می شود. مطالعه در دو بخش انجام شد. در بخش اول دیدگاه 457 نفر از مصرف کنندگان نان در استان کرمانشاه با هدف تعیین ویژگی های حسی نان تولیدی بررسی گردید. بخش دوم مطالعه، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آرد و نان (خاکسترکل، خاکستر نامحلول، عدد زلنی، پروتئین، پروتئین خشک، پروتئین مرطوب، گلوتن مرطوب، شاخص گلوتن، رطوبت، اسیدیته، فیبر و حجم) در چهار نوع نان تافتون، سنگک، لواش و بربری مطابق استانداردهای ملی ایران بررسی شد. نتایج آزمایشات نشان داد شاخص های پروتئین، عدد زلنی و به تبع آن شاخص گلوتن در آردهای مصرفی اغلب پایین تر از متوسط استاندارد هستند. میزان خاکستر نامحلول و خاکستر کل بطور قابل ملاحظه ای در نان بربری بالاتر از سایر نان ها بود اما عدد زلنی در بربری کمتر از سایر نان ها مشاهده شد (05/0 p<). میزان فیبر در نان بربری بیشتر و در سایر نا ها تقریباً مقادیر مشابهی داشت. همچنین میزان پروتئین مرطوب در تافتون نسبت به سایر نان ها کمتر بود. تفاوت معناداری بین سایر نان ها در مقدار پروتئین مشاهده نشد (05/0 p>). میزان رطوبت در نان سنگک نسبت به سایر نانها کمی بالاتر بود اما این تفاوت از لحاظ آماری معنادار نبود. از دیدگاه پاسخ گویان، طعم و مزه با 8/62 درصد، اصلی ترین معیار برای نان با کیفیت بود. در مجموع،کیفیت نان استان کرمانشاه متوسط و کمتر از متوسط بود. همچنین نتایج این مطالعه نشان داد جمعیت مورد مصاحبه، سواد کافی در مورد کیفیت نان نداشتند. نتایج مطالعه منجر به طراحی و تدوین بسته ای مداخله ای برای بهبود کیفیت نان مصرفی شده است.
الماسی, علی, خزلی, مهدی, محمدی, میترا, زنگنه, علیرضا, & سعیدی, شهرام. (1400). بررسی کیفیت نان های سنتی و صنعتی عرضه شده در استان کرمانشاه و طرح برنامه مداخله ای برای بهبود آن. فصلنامه پیشرفت و توسعه استان کرمانشاه, 1(4), 77-94. doi: 10.22034/mpo.2022.322508.1047
MLA
علی الماسی; مهدی خزلی; میترا محمدی; علیرضا زنگنه; شهرام سعیدی. "بررسی کیفیت نان های سنتی و صنعتی عرضه شده در استان کرمانشاه و طرح برنامه مداخله ای برای بهبود آن". فصلنامه پیشرفت و توسعه استان کرمانشاه, 1, 4, 1400, 77-94. doi: 10.22034/mpo.2022.322508.1047
HARVARD
الماسی, علی, خزلی, مهدی, محمدی, میترا, زنگنه, علیرضا, سعیدی, شهرام. (1400). 'بررسی کیفیت نان های سنتی و صنعتی عرضه شده در استان کرمانشاه و طرح برنامه مداخله ای برای بهبود آن', فصلنامه پیشرفت و توسعه استان کرمانشاه, 1(4), pp. 77-94. doi: 10.22034/mpo.2022.322508.1047
VANCOUVER
الماسی, علی, خزلی, مهدی, محمدی, میترا, زنگنه, علیرضا, سعیدی, شهرام. بررسی کیفیت نان های سنتی و صنعتی عرضه شده در استان کرمانشاه و طرح برنامه مداخله ای برای بهبود آن. فصلنامه پیشرفت و توسعه استان کرمانشاه, 1400; 1(4): 77-94. doi: 10.22034/mpo.2022.322508.1047